tisdag 31 juli 2007

Michelangelo Antonioni har avlidit



DÖDSBUDEN duggar tätt. Knappt har man hämtat sig efter budet om att Ingmar Bergman stilla avlidit i kretsen av sina kära ute på sitt älskade Fårö, så erfar man att ytterligare en av ens stora husgudar gått ur tiden. Den här gången rör det sig om den store italienske filmregissören Michelangelo Antonioni som avlidit 94 år gammal.
Vi är säkert många som får något nostalgiskt i blicken när vi ser filmtitlar som ”En kärlekshistoria” (Antonionis utmärkta debut), ”Skriet”, ”Äventyret”, ”Natten”, ”Feber” och ”Den röda öknen”, ”Blow up – förstoringen”, samtliga gjorda på 1950- och 60-talen och uppgörelser med den italienska borgarklassens främlingskap.
På den tiden visades till skillnad från idag nästan alla italienska kvalitetsfilmer på svenska biografer, till och med på mindre orter. Det var nu vi lärde oss namn som Monica Vitti, Alida Valli (som kanske gjorde sin främsta filmroll i Carol Reeds ”Den tredje mannen”), Marcello Mastroianni, Vittorio De Sica, Aldo Fabrizi, Vittorio Gassman, Stefania Sandrelli, Lea Massari, Irene Papas, för att bara nämna några.
För ”Blow up” fick Antonioni en Oscarsnominering 1966. I slutet av 60-talet gjorde han också ”Zabriskie Point”, och mitt i 70-talet ”Yrke reporter” på engelska med Jack Nicholson i huvudrollen.

1 kommentar:

Kaj wickbom sa...

Hej Roger,

Vilken fin bloggsida du har.Jag har
inte haft tid eller kanske inte sam
ma intresse som du för detta. Men i
höst räknar jag med att en stor del
av mitt filmarkiv ligger på internet
Allt gott, också till Margareta !

/ Kaj

Ps Bo Torp Pedersen hänvisade till
din sida Ds