torsdag 12 juli 2007

Clark Gable var inte intresserad av Marilyn Monroe


Marilyn Monroe och Clark Gable i "De missanpassade"

CLARK GABLE ansåg att Marilyn Monroe var alltför vulgär och luggsliten för vara intresserad av sexikonen. Även efter de båda filmstjärnornas död cirkulerade rykten om en vild kärleksaffär mellan dem under inspelningen av “De missanpassade” 1960. Men då som nu var publicitet av det slaget för det mesta en del av marknadsföringen. I en nyutkommen Clark Gable-biografi har nu äntligen det sista ordet sagts: allt är bara påhittat.
Bakgrunden till den romans som aldrig ägde rum är visserligen en aning besynnerlig: för sexsymbolen bör Gable ha varit för gammal. Clark Gable var anständighetsfanatiker, och Marilyn Monroe bör inte ha motsvarat hans anspråk. Hon hade ju basunerat ut för hela världen att hon bara hade ”Chanel nr. 5” på sig när hon sov och inte bar några underkläder, och för Gable var detta förmodligen hemskt att föreställa sig.
Och allt inskränkte sig till några filmkyssar, och Gable lär inte ha varit speciellt ägnad att kyssa. Vivien Leigh var inte särskilt begeistrad över den historiskt värdefulla kyssen i ”Borta med vinden”. ”Det finns mera njutbara. Han har oäkta tänder och dålig andedräkt”, konstaterade skådespelerskan försmädligt.
Inspelningen av ”De missanpassade” efter ett manus av Monroes dåvarande man Arthur Miller, påstas ha bidragit till Gable tidiga död. Han dog i november 1960 som en följd av sin fjärde hjärtinfarkt. Hans fru Karthleen gav Marilyn skulden och motiverade hans död på ”det ändlösa väntandet på Monroe” – men tre paket cigarretter per dag och en ansenlig mängd whisky bör väl också ha bidragit.
Men vid begravningen satt de båda damerna tätt intill varandra i kyrkan.

Inga kommentarer: