onsdag 25 juli 2007

Kulturskymningen tätnar


Ovidius på väg ut

GÖRAN SKYTTE, denne gudabenådade debattör i den svenska ankdammen, där all ”visdom” numera skall presteras i TV-sofforna av Göran Greider och hans anhang, har i Svenska Dagbladet diskuterat vår alltmer urvattnade kultur, och han gör det under rubriken: ”Latinet ut, sexologin in”. Och anledningen är att våra kulturbevarande myndigheter vill avskaffa latinundervisningen vid mitt gamla universitet, dvs Lund, och ämnet skall ersättas av sexologi, är det tänkt.
Alltså: ”Ut med Ovidius och Julius Caesar, in med Malena Ivarsson och Katerina Janouch”, tolkar han planerna. Det är ett tecken i tiden, säger han vidare, och nog är vi många som är villiga att skriva under på det.
Men det är inte bara latinet som drabbas eller har drabbats. Allt som inte stryker medhårs och som ofta kallats smalt skall bort och ersättas av annat som är ”modernt och lättsmält”. Tankeverksamhet har ju som bekant blivit en allt vanligare bristvara i vårt samhälle. När jag växte upp värnade den svenska socialdemokratin (ABF) om bildningsidealen, eftersom man insett att utbildning och bildning var den bästa vägen till ett bättre liv. Idag håller man i stor utsträckning på med allehanda flum i god Göran Persson-anda. (Det var ju som vi vet han som rev det sista av den svenska utbildningsskolan). Den gamla hederliga TV-teatern har ersatts av USA-importerade såpor, radions P2 som för många var en lisa för själen har i mycket övertagits av Kjell Alinge och hans trams, osv, osv. Så kan det gå när man inte ens i public service vågar gå mot utslätningen, tramset och flummet. Man undrar oroligt var vi slutligen skall hamna!
”Det behövs fler utbildningar i sexologi eftersom sex är en del av livet”, utropar man yrvaket. Har det inte alltid varit det? Varför har ämnet inte funnits vid våra universitet. Svaret är givetvis att man tidigare inte lyssnade på alla gaphalsar, som nu får breda ut sig överallt och inte bara i våra medier. Och om man nu till äventyrs måste syssla med sex vid våra universitet och högskolor, måste det i så fall ske på t ex latinets bekostnad? Latinet talas visserligen inte längre, men att det fortfarande har stor betydelse i kultur- och bildningssammanhang står utom allt tvivel. Det skall bli verkligt spännande att så småningom kunna namnge den som tog död på latinet i Lund!
Det blir allt svårare för oss kvalitetsmedvetna att leva i dagens Sverige. Inte ens maktskiftet har avsatt några djupare positiva avtryck i det svenska kulturlivet, däremot redan ett antal negativa. Framtiden ser knappast kulturellt ljus ut. Kulturskymningen tätnar!

Inga kommentarer: