onsdag 18 juli 2007

Kurt Masur 80 år


Egentligen ville Kurt Masur bli konsertpianist men efter en skada i ena handen blev han dirigent.

NÄR ANDRA människor firar sin 80-årsdag i lugn och ro, firar Kurt Masur sin födelsedag – han fyller 80 år idag – på den för honom den naturligaste platsen i världen – dirigentpulten. I Royal Albert Hall leder han London Philharmonic Orchestra och Orchestre National de France. Det är en unik tilldragelse i musikhistorien och för en sådan kan väl bara Kurt Masur svara.
”För DDR-regimens sista förespråkare måste det ha känts särskilt ironiskt att en så älskad och hyllad musiker som dirigenten

Kurt Masur skulle bli en av portalgestalterna i det fredliga Leipzig-uppror, som blev början till slutet för staten DDR”, skriver Karl-Erik Norrmann i sin nyutkomna och synnerligen läsvärda bok ”Tyskarna. De skuldtyngda mästarna” (Carlssons 2007).
Kurt Masur var chef för ett av världens mest bekanta konserthus, Gewandhaus i Lepzig. Måndagen den 4 september hölls en fredsgudtjänst i S:t Nikolai-kyrkan som inledning till demonstrationer, där man konstaterade att det är vi som är folket och där man bl a krävde fria val, frihet att resa och att Stasi skulle bort. Avsikten var att demonstrationerna skulle fortsätta varje måndag tills kraven uppfyllts. Men säkerhetspolisen ingrep brutalt och våldsamt. I det läget framträdde Kurt Masur tillsammans med några andra kända Leipzigbor och uppmanade alla men framför allt säkerhets- och polisstyrkorna att inte bruka våld. Det fick till följd att demonstrationerna i oktober blev helt fredliga. Kurt Masur kom med andra ord att spela en betydelsefull roll i förberedelserna för murens fall.

Inga kommentarer: