onsdag 25 juli 2007

Skådespelaren Ulrich Mühe är död



ULRICH MÜHE, den tyske skådespelaren som vi minns från Florian Henckel von Donnersmarcks Oscarsbelönade film ”De andras liv” (Das Leben der Andreen) dog häromdagen till stor saknad inte bara för den tyska filmen.
Ulrich Mühe, som blev 54 år, dog i söndags i Walbeck i Sachsen-Anhalt, där han levde tillsammans en del av sin familj. Dödsfallet bekräftades av DPA på onsdagen på uppdrag av stadens borgmästarinna. Mühe led av cancer, vilket han först offentliggjorde under veckoslutet.
Det var som Stasi-officer i ”De andras liv” han blev känd och berömd världen över sedan filmen erövrat en Oscarstatyett i år. Han deltog i firandet i Los Angeles, men efter hemkomsten genomgick han en svår magoperation.
Ulrich Mühe kom från Sachsen och studerade vid teaterhögskolan i Leipzig, och under DDR-tiden var han engagerad vid Berliner Volksbühne och Deutsche Theater. 1982 engagerades han av Heiner Müller för uppsättningen av ”Macbeth” på Volksbühne, och 1983 kom han att ingå i ensemblen vid Deutsche Theater, där han blev den stora stjärnan. Hela tiden arbetade han också med film och TV och 2005 fick han det stora tyska TV-priset.
Mühe var gift med sin kollega Susanne Lothar och de hade tillsammans två barn. En dotter hade han sessutom i ett tidigare äktenskap med skådespelerskan Jenny Gröllman, som han lämnade när det stod klart att hon samarbetat med Stasi.

Inga kommentarer: