torsdag 2 augusti 2007

Thomas Manns "Buddenbrooks" på nytt


Heinrich Breloer (tv) regisserar den nya filmen “Buddenbrooks” och sysslar här med en modell av några scenbilder

THOMAS MANNS roman ”Buddenbrooks” (1901) har mycket länge varit en av mina ständiga litterära följeslagare, och min fascination av denna familjekrönika delar jag med många, inte minst film- och TV-regissörer.
Den brett upplagda familjeromanen handlar emellertid inte bara om en köpmansfamilj uppgång och fall i Manns hemstad Lübeck utan den presenterar redan här grundmotivet i hans senare författarskap, förhållandet mellan ande och liv. Förmodligen är det främst detta som fått så många att försöka överföra Manns text till bild.
Den första filmregissör som tog sin an romanen var Gerhard Lamprecht, som redan under stumfilmstiden gjorde sin version, kort och gott kallad ”Buddenbrooks” (1923). Lamprecht fick upp sex filmer på svenska biografer under 1920-talet, dock tyvärr inte ”Buddenbrooks”.
Sedan dröjde det till slutet av 1950-talet innan romanen blev aktuell igen, men under de följande tre decennierna kom inte mindre än fyra versioner, inte minst för TV, bl a en engelsk/tysk TV-version med John Guilgud.
Nu är romanen aktuell igen. Den här gången är det rör det sig om ett av de dyraste tyska bioprojekten hittills, en nyinspelning i Thomas Manns hemstad av ”Buddenbrooks”, som beräknas komma att kosta 15 miljoner euro. Det är den bekante regissören av och författaren till betydande TV-produktioner Heinrich Breloer, som den här gången givit sig i kast med Thomas Manns berömda roman. I Sverige minns förmodligen många hans TV-serie ”Familjen Mann”, som visades i TV2 i Sverige under tre kvällar sommaren 2004.



”För mig som son till en mjölgrosshandlare var historien om Buddenbrooks i många avseenden redan under mina tidigare år min egen historia”, har Breloer sagt. Nämnas kan att romanens författare fick det litterära Nobelpriset 1929.
I den nämnda TV-serien ”Familjen Mann”, som berättar om tre generationer Mann, gestaltade den kände tyske skådespelaren Armin Mueller-Stahl författaren Thomas Mann, i den kommande filmen spelar han familjens överhuvud konsul Jean Buddenbrook. För rollen som hans hustru har Bavaria-Film engagerat Iris Berben, och i övrigt kommer en rad från film och TV kända skådespelare att medverka.
Nästa år skall filmen ha premiär är det tänkt.


Armin Mueller-Stahl som gestaltade Thomas Mann i Beloers TV-serie spelar nu familjen Buddenbrooks överhuvud Jean

Inga kommentarer: