söndag 12 augusti 2007

Adolf Hitlers skivsamling återfunnen


I MOSKVA har har just stenkakor med etiketten ”Führerns högkvarter” dykt upp. Efter krigsslutet tog en kapten med dem från Berlin, och man förbluffas av att diktatorn lyssnade på musik av ryska kompositörer, dessutom dirgerad av judar.
Den nyligen avlidne historieprofessorn Lew Besymenski, som talade oklanderlig tyska, och som var en ofta sedd gäst på båda tyska ambassaderna i Moskva, utbredde sig ofta med sina djupa kunskaper om Hitlertiden och efterkrigsåren.
Att en betydelsefull hemlighet doldes under golvet i hans datsja i Nikolina Gora strax utanför Moskau anade ingen, inte ens hans dotter Alexandra Besymenskaja. När hon en dag i början på 90-talet sökte efter badmintonracketar, upptäckte hon hemligheten men bevarade den till faderns död i juni i år. Men då lät hon Der Spiegel ta del av fyndet, som visade sig vara ett hubdratal grammofonskivor som alla var försedda med etiketter med texten ”Führerns högkvarter” och numrerade.
I maj 1945 hade Besymenski visade det sig fått en låda skivor som suvenir vid ett besök i den nazistiska centralen på Wilhelm Straße. Besymenski var då kapten och hade tolkat åt fältmarskalk Paulus efter kapitulationen i Stalingrad 1943. Det var också han som översatte general Krebs meddelande om Hitlers död åt Stalin. Efter kriget utnämndes han till professor vid Moskvas miltärakademi. Grammofonskivorna gömde han under golvet i datsjan.

Hitler I Bayreuth 1938

Vid en genomgång av skivsamlingen visade det sig att den fanatiske jude- och kommunisthataren Hitler njöt av den musik av Tjajkovskij, bl a framförd av den polske judiske stlärnviolinisten Bronislaw Hubermann, men han lyssnade också gärna till den österrikiske judiske pianisten Artur Schnabels Beethoventolkningar.
Att Adolf Hitler var en stor beundrare av Richard Wagner visste vi redan, varför det knappast var oväntat att ouvertyren till ”Den flygande holländaren”, dirigerad av Heinz Tietjen i Bayreuth, finns med i samlingen. I övrigt kan man notera att den stora ryska musiken överhuvudtagetär väl representerad, t ex den ryske sångaren Fjodor Schaljapin som sjunger en aria ur ”Boris Godunov” av Modest Mussorgski, men här finns också verk av Alexander Borodin och Sergej Rachmaninow.

Inga kommentarer: