tisdag 14 augusti 2007

Syberbergs Hitler-film på DVD



DET ÄR NU 30 ÅR sedan Hans-Jürgen Syberberg gjorde filmen "Hitler. Ein Film aus Deutschland" (Hitler. En film från Tyskland), som hade sin urpremiär i London. Regissören ville framför allt inte att den mycket omdiskuterade filmen skulle visas i Tyskland. Nu finns emellertid det drygt sju timmar långa verket på DVD. De i vårt land som har kanalen Axess TV, vilket kanske inte är så många, kunde se den förra hösten.

”Hitler. En film från Tyskland“ är en av 1970-talet mest mystiska filmlegender, och anledningen till att Syberberg inte ville ha filmen visad i Tyskland var att han kände sig maktlös gentemot de tyska kritikerna, som hade bojkottat en en timmas förhandsvisning i Cannes 1977. Och idag när de smala biograferna och även kulturkanalerna i TV inte längre våga visa ett så till de grad långt verk är det strängt taget omöjligt att se filmen någonstans. Nu finns den som redan nämnts tillgänglig på två DVD. 2003 lade Sybergberg ut ”Hitler. En film från Tyskland” på nätet på sin hemsida, men få hade förmodligen tekniska möjligheter och kunskaper att tanka ner den mer än sju timmar långa filmen.
Det naturliga är givetvis att se Syberbergs film på stor bioduk, men då ingen biografägare skulle våga sig på att försöka visa den får man vara tacksam för att denna sjutimmars fantasi, som blandar Obersalzberg, Führerbunkern och liknande skådeplatser med Wagner-operor, nu finns i DVD-version.

"Hitler. En film från Tyskland" är en essay i filmform och ingen biografi eller historisk film i sitt närmande till diktatorn. Här finns oändlig evighetslängtan, kristna offermytologier, tron på konsten som ett slags religion. Regissören och den viktigaste aktören Heinz Schubert kände varandra väl när inspelningarna startade, då de i början av 50-talet hade arbetat tillsammans på Brechts Berliner Ensemble. Schubert kreerade många gestalter, en cirkusdirektör, Heinrich Himmler, Hitler.
Filmen har självklart ingen tydlig handling utan är en rad monologer. Texterna härstammar från Hitler, Himmler och deras samtida och offer och givetvis från Syberberg själv. Och mot texten möter vi musik av Eagner, Beethoven, Mahler osv.
”Hitler. En film från Tyskland” är utan tvekan ett missförstått verk, som i strid mot den dåtida tidsandan inte längre försöker förklara Hitler ur en ekonomisk synvinkel. Filmen gör sig därför lustig över Brechts pjäs "Arturo Ui", där Hitler framställs som en ekonomisk förbrytare. Han var mer sammansatt än så.

Hitler. Ein Film aus Deutschland. 2 DVD. Filmgalerie 451.

Inga kommentarer: