fredag 17 augusti 2007

Var med och skapade be bop



FÖR OSS SOM ANSER att den riktiga jazzen startar med swingepoken I slutet av 1930-talet och fortsätter med be bop ca tio år senare framstår altsaxofonisten Charlie Parker och trumslagaren Max Roach som de två stora förgrundsgestalterna. Det aktualiseras när budet når oss att Max Roach avlidit 83 gammal natten till torsdagen den 16 augusti.
Begreppet cool jazz uppstod och Max Roach gjorde trumsetet till mer än som tidigare bara ackompanjemang för att hålla rytmen. Med Roach fick jazzen en ny och intressantare puls.
Den 10 januari 1924 föddes Max Roach I North Carolina som son till en gospelsångare. Redan som tonåring spelade han tillsammans med Charlie Parker på klubbar I New York, men det var egentligen med plattan “Birth of the Cool” som han blev ett namn vid sidan av Parker och trumpetaren Miles Davis.
Tillsammans med basisten Charlie Mingus skapade Roach grammfonbolaget Debut, som gav ut en rad skivor som blivit legendariska för sina improvisationer. Under den berömda konserten I Massey Hall 1953 spelade Parker, Dizzy Gillespir, Bud Powell, Mingus och Roach tillsammans på scenen sista gången.
När be bop var passé och cool jazz hade hamnat ute I kylan skapade Roach tillsammans med trumpetaren Clifford Brown en kvintett och utvecklade det som brukar gå under namnet hard bop med en inspirerande dialog mellan blåsaren och slagverkaren. Tyvärr omkom Clifford Brown redan 1956 I en bilolycka, vilket fick till följd att Roach tog till spriten för att komma ur den depression Browns död medförde.
På 1960 skrev han sviten “Freedom Now Suite”, men sina största framgångar hade han tillsammans med de ovan nämnda musikerna på 1940- och 50-tal.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hi

You page was good and it also gave me numerous ideas . You please look at this it might be of some use to you.
http://spiritualfacts.blogspot.com/
-MAxx