lördag 4 augusti 2007

Vadim Repin debuterar på Deutsche Grammophon


VADIM REPIN, den ryske violinisten, solistdebuterar I oktober på Deutsche Grammophon med Beethovens Violinkonsert i D-dur op 61 och Kreutzersonaten i A-dur op 47 tillsammans med pianisten Martha Argerich. Riccardo Muti dirigerar Wiener Philharmoniker.
Det är ingen dununge som Deutsche Grammophon nu knutit till sig. Trots att han bara är 36 år har han varit med mycket länge och betraktas av många som en av dagens främsta på sitt instrumnet, som för övrigt är en Stradivarius tillverkad 1708 som tidigare spelats av Pablo de Sarasate. I Berliner Tagespiegel har han utnämnts till ”den störste levande violinisten” och Paristidningen Le Monde har bland annat skrivit: ”Vadim Repin har jämförts med sina berömda äldre kollegor – Menuhin, Stern, Oistrakh – men hans förbluffande teknik, hans oklanderliga ton, hans sound som man undrar var det kommer ifrån skiljer ut honom från dem. Känslig, elegant, subtil, men också djup, generös och öm…”
Vadim Repin föddes i Novosibirsk i västra Sibirien den 31 augusti 1971. Han började spela mycket tidigt och betraktades som ett ryskt underbarn. 17 år gammal vann han den mest berömda violintävlingen The Queen Elisabeth Music Competition i Bryssel, och listan på dirigenter han samarbetat med är redan lång. Den omfattar dirigenter som Pierre Boulez, Riicardo Chailly, Charles Detoit, Valery Gergiev, James Levine, Sir Yehudi Menuhin, Kurt Masur, Sir Simon Rattle, Mstislav Rostropovich och Esa-Pekka Salonen.
Hittills har Repin framför allt specialiserat sig på rysk och fransk musik – Prokofiev, Sjostakovich, Myaskovsky, Tjalkovskij - men han också spelat in violinkonserter av Mozart och Sibelius och verk av nyare kompositörer som John Adams och Sofia Gubaidulina. Redan tidigare har han samarbetat med pianisten Martha Argerich, som vi kommer att möta på den nya CDn, i samband med musik för violin och piano.
Det har dröjt länge innan Vadim Repin inlett samarbete med Deutsche Grammophon, men när han nu gör det har han valt violinrepertoarens mest betydande verk. Jag ser med spänning fram mot att i oktober få utvidga mitt diskotek med ytterligare en inspelning av Beethovens Violinkonsert.

Inga kommentarer: