fredag 10 augusti 2007

Thommy Berggren 70 år ung


Keve Hjelm (fadern) och Thommy Berggren (sonen) i "Kvarteret Korpen"

PÅ VÅREN 1980 firade Sundsvalls filmstudio sin 35-åriga tillvaro och det råkade slumpa sig så att Stockholms Teatersällskap (i samarbete med Riksteatern) var på turné med Anton Tjechovs ”Morbror Vanja” i Roy Anderssons regi och med Keve Hjelm och Thommy Berggren i de ledande roller.
Jag erinrar mig detta, då jag erfar att Thommy Berggren, var drygt 40 år och nu på söndag den 12 augusti fyller aktningsvärda 70, vilket det finns anledning att uppmärksamma, då han fortfarande är verksam – inte längre med film utan med teater. Hans uppsättning av August Strindbergs ”Fröken Julie” är bara ett exempel på de utmärkta tolkningar han gjort på scenen under senare år.
Åter till den nämnda söndagseftermiddagen på våren 1980. Eftersom både Keve Hjelm och Thommy Berggren råkade vara i Sundsvall föll det sig tämligen naturligt att som jubileumsfilm välja Bo Widerbergs Nya vågen-inspirerade ”Kvarteret Korpen” (1963) – i mitt tycke en av de bästa svenska filmerna som gjordes under förra seklet. De två huvudrollsinnehavarna ställde villigt upp och berättade om inspelningen och om Bo Widerberg. Det var en eftermiddag som sent ska glömmas av de närvarande.
I ”Kvarteret Korpen” gör Thommy Berggren som bekant rollen som den unge arbetargrabben Anders med författarambitioner och Keve Hjelm den misslyckade fadern som söker tröst i flaskan. Dessutom måste jag nämna Emy Storm, som med ackuratess gestaltar modern. Emy Storm är en av de mest underskattade skådepelerskorna i svenskt teater- och filmliv.
Thommy Berggren såg vi på 60-talet i ytterligare några av Widerbergs filmer. Den stora publiken minns förmodligen hans greve Sixten Sparre i Bo Widerbergs ”Elvira Madgan” med den unga Pia Degermark i den kvinnliga titelrollen och Mozarts 21a pianokonsert, som plötsligt började lanseras under namnet ”Elvira Madigan Theme”. Nedskriven men sedermera kultförklarad blev Roy Anderssons ”Giliap”, som var en intressant film inte minst tack vare Thommy Berggrens eminenta gestaltning av huvudrollen Giliap.
Sina 70 år till trots har Thommy Berggren mänskligt att döma fortfarande mycket ogjort!

Inga kommentarer: