torsdag 23 augusti 2007

Lady Chatterley än en gång


Marina Hands har vi tidigare sett i "De barbariska invasionerna" 2002

NÄR D.H. LAWRENCE gav ut sin erotiska roman "Lady Chatterley" 1928 blev den omedelbart förbjuden, men under årens lopp har romanen filmats ett flertal gånger – nu senast av fransyskan Pascale Ferran.
Det finns ett antal berömda romaner om äktenskapsbrott, ”Lady Chatterley” är en av dem. Ett par andra är Gustave Flauberts ”Madame Bovary” och Leo Tolstojs ”Anna Karenina”. Av dessa är ”Lady Chatterley” den enda som slutar väl – om man inte identifierar sig med den äkta mannen vill säga.
När Lawrence gav ut romanen menade han att Lady Chatterleys sexuella längtan var viktigare än att vara trogen den genom kriget impotente maken. Engelsmännen blev så chockade av den uppfattningen, att det skulle dröja ända till 1960 innan förbudet hävdes.
I Frankrike var man emellertid mindre pryd och redan 1932 gav Gallimard ut romanen, och nu har alltså Pascale Ferran försökt återskapa de tidsstämningar som romanen kom till i. Ferran har utelämnat mycket av det beryktade språket, och likaså den unga Lady Chatterleys första erotiska affär med en författare, innan hon mötte skogvaktaren. I stället berättar Ferran ett slags kammarspel, som övervägande tilldrar sig på Chatterleys slott och i skogvaktarens stuga, där ladyn möter den känslige skogvaktaren med det grova yttre.


Ferran och fotografen Julien Hirsch tar god tid på sig att visa ladyns sexuella uppvaknande. De två huvudrollerna spelas av Marina Hands och Jean-Louis Coullo’ch.

Inga kommentarer: