måndag 11 maj 2015

Tankeverksamhet visar sig alltmer vara vår tids stora bristvara


Prat, prat… lite substans



JU MER MAN LYSSNAR på politiker, framför allt på den rödgröna kanten, inser man att tankeverksamhet idag är en verklig bristvara. Det fick vi inte minst igår kväll bevis för från miljöpartistiskt håll. De stora grodorna stod nämligen Åsa Romson för – och hon ska till råga på allt tituleras vice statsminister. Gud hjälpe Sverige, vars regeringskansli mer och mer framstår som nollornas paradis.

Åsa Romson måste väl någon gång under sin skolgång ha snuddat vid begreppet Auschwitz, även om det inte satte igång någon tankeverksamhet. Måtte någon berätta för henne vad ordet står för.

Dessutom borde hon veta vad begreppet romer innebär och inte haspla ur sig ytterligare en groda.

Låt mig avsluta eländet med några citat, som klart understryker min tes::
KRITIKEN MOT ROMSON
"Döden på Medelhavet är en skam för Europa. Men jämförelsen med Auschwitz fullständigt fel. Så tondövt."
Peter Wolodarski, Dagens Nyheters chefredaktör, på Twitter.

"Förintelsen var en planerad och systematisk utrotning av ett helt folk. Det är inte en rimlig sak att jämföra. Så kan man inte säga. Har hon gjort det?"
Mona Sahlin, Socialdemokraternas tidigare partiledare.

"Den jämförelsen är helt absurd. Att flyktingar drunknar i Medelhavet är oerhört tragiskt, men Auschwitz var ett instrumentalt och planerat mördande av ett folk. Det är en fruktansvärd jämförelse"
Lena Posner-Körösi, ordförande för Judiska församlingen i Stockholm.

"Man måste kunna tala om tragedin i Medelhavet utan att göra så dumma jämförelser. Det här är historielöst och en trivialisering av det som hände i Auschwitz. Det vore bra om hon kunde be om ursäkt för sitt uttalande."
Ingrid Lomfors, historiker och utsedd av regeringen till överintendent och chef för Forum för levande historia.

"Jag blir väldigt upprörd. Det är historielöst. Det här är att devalvera betydelsen av Förintelsen. Vi lever i en tid då antisemitismen är ett stort problem och då vi alla har ett ansvar att vara medvetna och lite genomtänkta. Vi har alla ett ansvar att vårda historien och där ingår att ha lite mer kunskap innan man gör en sådan jämförelse."
Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.

"Jag undrar om Åsa Romson verkligen vet vad Auschwitz verkligen var och verkligen stod för? Plågsamt att ens behöva fråga."
Carl Bildt, före detta utrikesminister.


Inga kommentarer: