lördag 6 juni 2015

Ett tips till vår svenska skattehöjartrio Löfven, Romson och Sjöstedt

DANSK FOLKEPARTI har föreslagit en punktskatt som skall rensa upp bl a i reklambranschen, när det gäller användningen av anglicimer i reklamen. Partiet påpekar att danskan snart ligger i dödsryckningar just på grund av alla anglicismen. Man vill också att all undervisning som är offentligt finansierad skall ske på danska.

Nu är inte förslaget någon global nyhet. I Frankrike försöker man redan hitta nya franska ord och begrepp i stället för engelska. Språklig rening ligger alltså i tiden!

Men i vårt land har det hittills varit och är omöjligt att använda ett svenskt ord om det finns ett engelskt som har samma betydelse. Svensken vill ju vara så internationell och tror att han kan engelska, vilket är en av tidens största villfarelser. En ytlig konversation kan han väl till nöds klara av, men hur är det när man kommer en bit under den vardagliga ytan? Illa, skulle jag vilja säga.

Mitt tips till de svenska skattehöjarna: här finns verkligen pengar att hämta. Och man kan till och med hävda att en förändring skulle ha inverkan på miljön.


Det du Romson!

Inga kommentarer: