tisdag 23 juni 2015

Berlinfilharmonikerna har valt ny chefsdirigent efter Sir Simon Rattle


Kirill Petrenko

Det nu 43-årige ryske dirigenten Kirill Petrenko, som sedan många år är verksam i Österrike och Tyskland har av Berlinfilharmonikerna valts till ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för orkestern efter Sir Simon Rattle.

Det måste väl sägas att det var tämligen oväntat att det skulle bli Petrenko som tar över taktpinnen för vad man oftast anser vara världens bästa symfoniorkester.
Som bekant väljer Berlinsymfonikerna själva sin dirigent och det har bara gått ett par veckor sedan man misslyckades att enas om ett namn och i stället beslutade att skjuta upp valet i ett år. Men så hölls en ny intern omröstning, som innebar att musikerna kunde bli överens om att vilja ha den 43-årige Kirill Petrenko som efterträdare till britten Simon Rattle som slutar i Berlin 2018.

- Jag känner allt från eufori och stor glädje till vördnad och tvivel, säger Petrenko i ett uttalande och han säger sig vara fullt medveten om de högt ställda förväntningarna.

Kirill Petrenko är född 1972 i Omsk i Sovjet. Fadern var violinist och modern musikvetenskapare. Kyrill debuterade som pianist redan som 11-åring i hemstaden, men flyttade som 18-åring till Wien för studier, och här inledde han sin dirigentbana i en mindre orkester. Han har sedan bland annat varit ledare för Komiska Operan i Berlin, och just leder han den bayerska statsoperan i München. Petrenko har dirigerat på de flesta stora operascenerna i världen: Wiener Volksoper, Wiener Staatsoper, Metropolitan, Covent Garden m fl.

Det är med andra ord ingen dununge som 2018 kommer att ta över i Berlin efter Sir Simon Rattle.



Inga kommentarer: