onsdag 30 maj 2007

Sir Edward Elgar 150 år


PÅ LÖRDAG den 2 juni är det 150 år sedan den engelske kompositören Edward William Elgar – sedermera Sir Edward Elgar – föddes i Lower Broadheath, Worcestershire, England.
Hans far var musikhandlare men också kyrkoorganist och violinist. Den unge Edward hade stor tillgång till notmaterial, vilket givetvis spelade stor roll för honom, som var autodidakt som kompositör. Han lämnade skolan redan som 15-åring och hade en önskan att studera musik i Leipzig, men den kunde inte uppfyllas, då familjen helt enkelt inte hade råd. I stället hjälpte han fadern I affären och biträdde honom som organist. Senare övertog han både affären och tjänsten som organist efter fadern.
Tidigt blev Elgar också en mycket efterfrågad violinist och medlem i hemstadens orkester, samtidigt som han också började komponera. Han trakterade dessutom en rad instrument, utöver de nämnda också piano, fagot, cello, trombone och kontrabas.
De första av Elgars kompositioner som väckte viss uppmärksamhet uppfördes I det tidiga 1880-talet i Birmingham, där han en tid var fast anställd, och London. 1889 gifte han sig med generalsdottern Caroline Alice Robert, som gav honom högre socialt anseende och kom att spela stor roll för den ärelystne Elgar, som var mycket övertygad om sin begåvning och bitter över sin låga sociala status.
Så småningom flyttade paret Elgar till London för karriärens skull, men man tvingade ganska snart flytta tillbaka till Wocestershire, där han bl a livnärde sig med musikundervisning.
Elgars stora genombrott kom med sviten ”The Enigma Variations” (1899), ett verk där han låter de olika variationerna symbolisera, eller spegla, några av hans vänners personligheter. ”Enigma” betyder gåta eller mysterium. Utöver dessa variationer är det kanske främst ”Pomp and Circumstance March No 1”, som den stora publiken erinrar sig från ”Last Night of the Proms”, som i september varje år avslutar sommarens promenadkonserter i Royal Albert Hall i London. Verket uruppfördes den 19 oktober 1901, och är den första av sex marscher som skrevs till kung Edvard VII:s kröning 1902. Textförfattaren A C Benson lade till refrängens textrader, som inleds med ”Land of Hope and Glory”, som förekommer i både fotbolls- och filmsammanhang.
Tyvärr har andra verk av Elgar hamnat i skuggan av dess ”populära” verk, t ex hans två symfonier (1908 och 1911) och inte minst mina favoritverk ”Violinkonserten” (1909-10) och ”Cellokonserten” (1918-19).
Sir Edward Elgar avled den 23 februari 1934.

Inga kommentarer: