lördag 12 maj 2007

Berliner Philharmoniker under nazitiden


Wilhelm Furtwängler applåderas av Hermann Göring, Adolf Hitler och Joseph Goebbels

Den 1 maj firade Berliner Philharmoniker 125-årsjubileum. En blick tillbaka visar att filharmonikerna under nazitiden 1933 till 1945 betraktade som “riksorkester” och som Tredje rikets kulturella flaggskepp. Om Filharmonikerna under Tredje rikets tid har historikern Misha Aster skrivit en vetenskaplig framställning, “Das Reichsorkester. Die Berliner Philharmoniker und der Nationalsozialismus” (Riksorkestern. Berlinfilharmonikerna och nationalsocialismen), som är den första i sitt slag. Boken kommer ut i slutet av augusti.
I en intervju för den tyska Die Welt berättar Misha Aster (född 1978) att han fick uppslaget redan för tolv år sedan, då han under en tågresa från Berlin till Basel lärde känna en musiker i Filharmonikerna, altviolinisten Walter Küssner, som är mycket intresserad av orkestern förgångna och som fann det betänkligt att det inte fanns någon tillförlitlig bild av orkesterns förhavanden under nazitiden. För några år sedan blev Küssner så vald till orkesterarkivarie. Det var visserligen en ärebetygelse, men Küssner ville göra något av det och stannade då för orkesterns agerande under nazitiden, och orkestern visade stor öppenhet och nyfikenhet, vilket naturligtvis i stor utsträckning hänger samman med generationsväxlingar. Temat har i mycket varit tabu tidigare, inte minst på grund av att chefsdirigenten fram till 1989 Herbert von Karajan var nära förbunden med tiden.
Fram till 1933 kämpade Filharmonikerna för sin överlevnad, eftersom man hade stora ekonomiska problem och på gränsen till bankrutt. 1933 bildade man så ett bolag med musikerna som delägare och förhandlingar med Joseph Goebbels ledde i januari 1934 fram till en överenskommelse att Berliner Philharmoniker blev rikets egendom och ”riksorkester”. Man bytte med andra ord frihet mot säkerhet.
Om den intressanta fortsättningen för Filharmonikerna fram till krigsslutet berättar Misha Aster alltså i den bok som vi med spänning ser fram emot i slutet av sommaren.

Inga kommentarer: