måndag 28 maj 2007

Jagad av Hollywood


FÖRMODLIGEN SÄGER INTE namnet Per Gottfrid Svartholm Warg (b ilden) så många vad det står för. Men för ett år sedan gjorde polisen en gryningsraid mot fildelningsportalen Pirate Bay, och anledningen var starka påtryckningar från amerikanska myndigheter och branschorganisationer. Det skulle visa sig att portalens grundare den 22-årige Gottfrid Svartholm hade och fortfarande har mycket starka fiender.
I dagens nummer av Veckans Affärer finns en intervju som vi läser med intresse. Gå in på www.ekonominyheterna.se för att läsa hela intervjun med denne både älskade och hatade unge man.

Det som idag är The Pirate Bay startade från början av den svenska anti-upphovsrättsorganisationen Piratbyrån i november 2003, men är sedan oktober 2004 fristående från moderorganisationen. The Pirate Bay finansieras helt med annonsintäkter och donationer från besökarna. Besökare behöver inte registrera sig på sajten för att ladda ner torrentfilerna, men däremot för att skriva kommentarer eller ladda upp torrentfiler. Registreringen är gratis.
Serverparken som kör Hypercube Tracking Software fanns fram till tillslaget 2006 på webbhotellet PRQ i Stockholm. PRQ är ett kommanditbolag som ägs av grundarna till The Pirate Bay, Gottfrid Svartholm och Fredrik Neij. När den dåvarande största torrent-sajten Suprnova tvingades stänga i december 2004, strömmade mängder av nya nedladdare till TPB. Den 1 juni 2005 uppdaterades webbplatsen för att försöka få ner bandbreddsförbrukningen, som då närmade sig 2000 HTTP-anrop i sekunden på vardera av de fyra webbservrarna. Pirate Bays utseende designades också om och försågs med ett mer användarvänligt gränssnitt. Under avdelningen "Juridisk korrespondens" på sajten publiceras brev som inkommit till TPB från olika organisationer som hotar med att vidta rättsliga åtgärder mot Pirate Bay. Dessa brev publiceras och besvaras ironiskt. (Uppgifterna har hämtats från Wikipedia/Den fria encyclopedin)

Inga kommentarer: