tisdag 12 juni 2007

Nytt ljus över "Mein Kampf"


Adolf Hitler skrev ”Mein Kampf” under tiden på anstalten Landsberg i bayerska Landsberg am Lech

TILLKOMSTEN AV ADOLF HITLERS bok “Mein Kampf” är mytomspunnen, men nu har den tyske historikern Othmar Plöckinger efter mångårig forskning presenterat Hitlers eget koncept, och experter har intygat äktheten. Men man är försiktig, eftersom “Mein Kampf” är en illa skriven bok och dess förförelsekonst framstår som ytterligt primitiv. Dåtidens tyskar fascinerades före 1933 framför allt av hans tal och mindre av hans kampskrift, som är ett mycket panegyriskt hopkok av osmälta tankar och idéer.
Trots detta har det bayerska finansministeriet, som förvaltar Hitlertidens kvarlåtenskap, vägrat att tillåta en kritiskt kommenterande utgåva, men praktiskt taget alla fackmän anser att en sådan utgåva skulle kunna ge åtskilliga upplysningar. Manuskriptet som Plöckinger nu presenterar är uppenbarligen äkta enligt de skriftexperter som nyligen deltagit i en kongress i Salzburg.
Sedan april 1924 påbörjade Hitler av ett femårigt fängelsestraff för högförräderi efter kuppen i München den 8 och 9 november 1923. Enligt gängse uppfattning dikterade han sin bok för sin förtrogne Emil Maurice och framför allt för sin sekreterare och senare ställföreträdare i nazitoppen, Rudolf Heß.
Nu har Plöckinger klart kunnat visa att Hitler själv skrev första delen av boken under tiden på Landsberg. Heß kom bevisligen inte in i bilden förrän första utkastet redan var avslutat, varför en gammal myt om tillkomsten av ”Mein Kampf” numera kan avlivas, tack vare långvarig och synnerligen noggrann forskning av Othmar Plöckinger.

Inga kommentarer: