måndag 4 juni 2007

Morgan Freeman har givit Gud ett ansikte


Clint Eastwood och Morgan Freeman i "Million Dollar Baby"

I SLUTET PÅ FÖRRA VECKAN fyllde skådespelaren som givit Gud ett ansikte, Morgan Freeman, 70 år. Han är en av de största och mest respekterade skådespelarna i Hollywood för tillfället, och i hans rollgalleri finns både domare, mördare, fånge och president.
När John Huston avled skrev man i eftermälet: ”Mannen som var Gud”. Han hade spelat Noak och lånat sin stämma till Gud. Morgan Freeman däremot har givit Gud ett ansikte, och det gjorde han första gången 2003 i Tom Shadyacs ”Bruce den allsmäktige” iklädd vit kostym i ett tomt kontorsrum. Vi såg alltså en svart som högsta instans. Rollen som Gud återkommer han i nu igen i samme regissörs ”Evan Allmighty”.
Morgan Freeman föddes den 1 juni 1937 i Memphis, Tennessee. På 1960- och 70-talen gjorde han småroller och var med i TV-serier och var flitig på teaterscenerna, men redan från tidigt 1980-tal kom filmrollerna som gjorde honom till en av Hollywoods främsta aktörer. Vi har sett honom som officer för en svart enhet i ”Glory”, som Nelson Mandela och som amerikansk president. Han är alltid mannen man har förtroende för, även när han spelar mördare eller tvivelaktiga personer.
Freeman har inte bara spelat film utan som sagt ägnat mycket stor del av sitt liv som skådespelare åt teatern, t ex i en helt igenom svart uppsättning av ”Hello, Dolly”, och som nämnts har han också varit i flitig gäst i TV-studios.
Sitt egentliga genombrott fick han som Jessica Tandys chaufför i Bruce Beresfords ”På väg med Miss Daisy”, en roll som han redan gjort på Broadway, och plötsligt började man inse spännvidden i hans register.
Sin första och hittills enda Oscar fick han 2004 för sin utomordentliga rolltolkning i Clint Eastwoods ”Million Dollar Baby”.

Inga kommentarer: