lördag 9 juni 2007

Hotet mot La Sagrada Familia


LA SAGRADA FAMILIA i Barcelona är utan tvekan inte bara stadens utan även Spaniens mest besökta sevärdhet. Hundratals vallfärdar dagligen till Antonio Gaudís kyrka, men det skulle det snabbt kunna bli ändring på om den planerade tågtunneln under kyrkan blir verklighet.
Det spanska miljödepartementet har gett klartecken för att bygga en omstridd snälltågstunnel direkt under den berömda kyrkan. Tunneln ingår i banan mellan Barcelona och den franska gränsen och skall förbinda de två länderna med varandra.
De ansvariga för kyrkan såväl vetenskapsmän som kulturarbetare har protesterat mot byggnationerna.
Arkitekten Jordi Bomet, som är ansvarig för monumentet ser en allvarlig fara i ett tunnelbygge i den katalonska huvudstaden, och ordföranden i föreningen för kyrkans färdigställande, Joan Rigol, hotade redan i april med rättsliga åtgärder och färespråkade en alternativ sträckning.
Byggnationerna av kyrkan påbörjades 1882 i nygotisk stil av arkitekten Antonio Gaudí (1852-1926). Då låg kyrkan på ett öppet fält långt från centrum. Gaudí arbetade med kyrkan i över 40 år och påpekade skämtsamt ”Min kund har ingen brådska”.
Ju längre arbetet framskred desto mer fantastiskt blev det, slingrande torn som på en borg, tak vars form är inspirerade av kubismen och en massa utsmyckningar i spansk Jugendstil. 1926 dog Gaudí och bygget avbröts och låg nere under inbördeskriget. 1940 återupptogs arbetet under ledning av arkitekterna Francesco Quintana, Isidre Puig Boada och Lluís Gari.
På 199o-talet blossade en häftig strid upp om kyrkan. En grupp moderna arkitekter och stadsplanerare ville förbjuda fortsatt arbete. Formen och materalet var omstritt och man menade att det skulle bli omjöligt att fulfölja byggnadsverket. Man lyckades emellertid inte hindra fortsatt arbete och nu räknar man med att kyrkan skall stå klar 2026.

Inga kommentarer: