onsdag 6 juni 2007

Fritz Lang skapade filmthrillern


Fritz Lang var den förste som iscensatte en månlandning

FILMREGISSÖREN FRITZ LANG återuppväckte på 1920-talet thrillern som filmgenre med agenter, sammansvärjningar,science-fiction, jakter och spioner – och resa till månen. Återupptäckten kan avläsas i tre av hans klassiker som just kommit på DVD: ”Dr. Mabuse, der Spieler” (1922), ”Spionen/Spione” (1928) och ”Månraketen/Die Frau im Mond” (1929).
Tyskarna var först på månen, fyrtio år före amerikanerna, åtminstone i filmstudion. Lang utnyttjade inte minst dramatiken i samband med nedräkningen, men det var inte den enda innovationen, som gav Fritz Lang hans rykte. I bagaget hade han dessutom verk som ”Nibelungen” (1922/24) och ”Metropolis” (1926), och han skapade också en av de första ljudfilmerna ”M/M – Eine Stadt sucht einen Mörder” (1931), som ledde till att han blev en av de få tyskarna som kunde hävda sig i Hollywood.
I den tvådelade filmen om Mabuse ville Lang ge en bild av och förståelse för den tid han levde i, och det gjorde han på ett sätt som får oss återuppleva det tyska 20-talet. Men filmerna har hamnat i skuggan av den fulländade ”Metropolis” och ”Spionen” och ”Månraketen”.
Den mest sensationella av filmerna skulle Langs sista stumfilm ”Månraketen” bli. För att inte bara skapa science-fiction utan också ett faktiskt underlag arbetade Lang och hans manusförfattarinna Thea von Harbou nära tillsammans med Hermann Oberth. Lang och UFA finansierade en egen verkstad, och vid utruppförandet i oktober 1929 skulle han till och med tända på en äkta raket.
Även om planen inte blev verklighet, blev den ett typexempel på tidig marknadsföring av film. Hur nära filmen egentligen var verkligheten skulle visa sig när de fruktade V2-raketerna tillverkades. I det sammanhanget liksom i samband med den första månlandningen 1969 deltog en av Oberths assistenter, nämligen Werner von Braun.

Fritz Lang Collection: Dr. Mabuse, der Spieler/Spione/Die Frau im Mond. Transit Classics - DeLuxe Edition 6 DVD Set.

Inga kommentarer: