fredag 29 januari 2010

Kultförfattaren J D Salinger är död


FÅ FÖRFATTARE har väl nått en sådan ryktbar som amerikanen J D (Jerome David) Salinger, som väl för de allra flesta någorlunda belästa människor enbart är känd för romanen Räddaren i nöden (Catcher In the Ray). Romanen kom ut första gången redan 1951 (i svensk översättning två år senare) och har för många generationer varit en kultbok. Fortfarande trycks den i stora upplagor. Det är knappast någon överdrift att påstå att Salinger är en av USAs mest kända författare, trots att hans produktion var ytterst knapphändig.
Jag behöver väl knappast påpeka att huvudperson är den unge Holden Caulfield, vars existentiella kamp och levnadsöde i New York snabbt blev en bestseller, och detta trots att litteraturkritikerna till en början var ganska ljumma i sina omdömen.
Men, som sagt, Räddaren i nöden blev snabbt en kultbok, även om den i många länder blev förbjuden på grund av sitt innehåll, sina svordomar, sina sexskildringar och sin samhällskritik, och fortfarande är den tämligen omstridd i Salingers hemland.
Men den trycks och säljs fortfarande och har ni inte läst den så gör det.
Salinger gillade inte den uppmärksamhet som hans roman medförde utan drog sig undan och skrev i fortsättningen mycket sparsamt, och redan 1965 skrev han sin sista originalnovell för New Yorker.

I onsdag avled J D Salinger i sitt hem i New Hampshire i en ålder av 91 år.

Inga kommentarer: