torsdag 18 oktober 2007

Utmärkelse för ett obekvämt verk


Bookerpristagaren Anne Enright (foto: AP)

DEN IRLÄNDSKA FÖRFATTARINNAN och före detta tv-producenten Anne Enright har fått årets Booker-Pris. Det var hennes roman "The Gathering" – där författarinnan skärskådar förhållanden och känslor i en familj – som belönades med detta högt värderade brittiska pris.
Romanen, som är hennes fjärde, handlar om en familj som samlas efter att sonen har begått självmord.
- Det är en intellektuell motsvarighet till en Hollywoodsnyftare, har hon sagt i en intervju, och den har beskrivits som"kraftfull, obekväm och ibland arg", men också som ”deprimerande och ruggig”.
"The Gathering" börjar med att huvudpersonen Veronicas bror begått självmord. Familjen samlas och Veronica börjar gräva i sin dysfunktionella familjs historia.
- Familjer är något som är omöjliga att undkomma, det går inte att inte vara en del av en familj, sa Anne Enright om valet av tema.
Bookerpriset grundades 1969 och är den anglosaxiska världens mest prestigefyllda litterära utmärkelse. Priset ges till den författare från Storbritannien, Irland eller det brittiska samväldet som skrivit den bästa romanen på engelska, utgiven under de senaste tolv månaderna. Bland tidigare pristagare finns bland andra Salman Rushdie, J M Coetzee, Nadine Gordimer och William Golding. (TT)

Inga kommentarer: