tisdag 2 oktober 2007

David Lynch är tillbaka


Laura Dern Foto: Sonet Film

DAVID LYNCH långfilmsdebuterade 1967, men har varit mycket sparsmakad ifråga om filmproduktion. På de fyrtio år som gått har han bara gjort femton långfilmer, en kortfilm och TV-produktion ”Twin Peaks”. Av hans långfilmer minns jag främst kultfilmen ”Eraserhead”, ”Elefantmannen”, ”Blue Velvet”, Guldpalmsbelönade ”Wild at Heart”, ”Lost Highways” ”The Straight Story” om mannen på åkgräsklipparen och ”Mulholland Drive”.
I David Lynchs filmer har vi alltid försts in i en värld som ständigt är befolkad av både mystiska figurer och skräck och fasa. Sakta men säkert för han oss från den fasta och handgripliga verkligheten till en verklighet som har gungflyns karaktär, och det är väl just det som är det fascinerande i hans filmer.
I den nya – ”Inland Empire”, som har premiär den 19 oktober – möter vi skådespelerskan Nikki som får en efterlängtad roll i ett triangeldrama. Man har tidigare försökt göra filmen, men eftersom huvudrollsinnehavarna blev mördade fick man lägga ner hela projektet. Ju längre handlingen framskrider inser Nikki att hennes liv alltmer blandas samman med filmhandlingen, och hon frågar sig vad som är verklighet och vad som är fiktion när hon rör sig mellan sitt hem, filminspelningen, Polen och ett rum befolkat av strykande kaniner.
Kort, sagt verkar det vara en mycket typisk David Lynch-film, som jag med spänning ser fram emot.

Inga kommentarer: