lördag 20 oktober 2007

Mer nunna än älskarinna



DEBORAH KERR, skådespelerskan som förmodligen flertalet minns från rollen som Karen Holmes i Fred Zinnemanns mästerliga film ”Härifrån till evigheten“ efter den berömda romanen av James Jones om det japanska anfallet på den amerikanska flottbasen Pearl Harbor på Hawaii, har avlidit 86 år gammal.
Hon var den klassiska skönheten, mer nunna än lidelsefull älskarinna, har något ganska träffande sagt, även om kärleksscenerna tillsammans med Burt Lancaster på stranden upprörde många. Men då bör vi också minnas att filmen spelades in ui början av 1950-talet i en tid då moralen var en annan än idag.
En typisk roll för Deborah Kerr är gestaltningen konstnärinnan Hannah Jelkes i John Hustons filmatisering av Tennessee Williams ”Iguanans natt” 1964. Här är Ava Gardner den hetblodiga älskande och Deborah Kerr den subtilt moraliska, som hellre förlorar sin älskade Richard Burton än från går sina moraliska principer. Samma inställning hade vi redan mött i den tårdrypande melodramen ”Allt om kärlek” mot Cary Grant 1957.
Deborah Kerr var skotsk officersdotter och i sin tidiga ungdom ville hon bli balettdansös, men ganska snart slog hon om och hamnade inom filmen och sitt genombrott fick hon som nunnan Clodagh i ett kloster i Himalaya i ”Svart narcissus” 1947. Av övriga filmer jag minns med Deborah Kerr i betydelsefulla roller kan nämnas”Quo Vadis” 1951, ”Kungen och jag” 1956 mot Yul Brynner och ”Vem vet, mr Allison” 1957 tillsammans med Robert Mitchum, där hon än en gång spelade nunna.
Deborah Kerr fick 1994 en Heders-Oscar, men då hade hon sedan länge dragit sig tillbaka och bosatt sig tillsammans med maken i Schweiz. Under många år led hon av Parkinson, och för några dagar sedan avled hon i England.

Inga kommentarer: