fredag 24 april 2015

Tack Kjell Albin för ditt noggranna och nödvändiga städjobb


Kjell Albin Abrahamson

OM NI TILL ÄVENTYRS liksom jag missade Kjell Albin Abrahamsons senaste bok, när den kom ut i fjol, kan det möjligen bero på titeln Låt mig få städa klart (Hjalmarson & Högberg). Men låt er inte luras för bakom den titeln döljer sig en ”passionerad appell mot alla sorters kommunism”, enligt Dagens Nyheters Erik Helmerson, som går så långt att han påpekar att boken ”borde redan vara skolbok”. Och efter läsningen är man fullkomligt övertygad om att han har rätt. Abrahamson bör ju efter alla år i östra delarna av Europa veta vad han talar. Det är ju skillnad mellan att vara på plats och sitta hemma i den svenska välfärden och ha synpunkter på de östliga potentaternas göranden och låtanden. Lars Werner noterade ju i samband med att Skammens mur (Berlinmuren) föll till och med, att ”Vi har inte något att skämmas för.” Hur är det egentligen med det? Jag citerar än en gång Erik Helmerson:

”Inget att skämmas för. Att svenska kommunister i alla år suttit i Moskvas knä, skickat hyllningstelegram till mördarna, tagit emot ekonomiska bidrag och talat om Sovjetsystemet som ett överlägset alternativ till den imperialistiska, kapitalistiska demokratin – det var bortsuddat ur minnet.”

Låt mig innan jag går vidare konstatera, att jag aldrig haft något positivt att säga om fascism och nazism, eftersom man ofta blir anklagad för intressen på yttersta högerkanten så snart man säger något negativt om den extrema vänstern. Dessutom är ju jämförelser i ifråga om folkmord meningslösa. Mord är mord oavsett om de skedde i tyska dödsläger eller i GULAG – människor avrättades, och kan naturligtvis aldrig försvaras. Tyvärr har det ryska agerandet alltid betraktats som rumsrenare.

Kjell Albin Abrahamsons bok är sprängfylld v intressanta uppgifter. Vad sägst ex om uppgiften att 95 % av svenska skolbarn 2007 kände till Auschwitz, medan hela 90 % inte hade en aning om fånglägren GULAG. Det visar tydligt hur kommunismen har lyckats sopa uppgifter under mattan.


LÅT MIG FÅ STÄDA KLART ber Abrahamson – och det bör vi givetvis vara tacksamma för att han vill. Dessutom kan vi konstatera att städningen är oerhört intressant och tänkvärd läsning, som ingen bör missunna sig. Alltså, skaffa fram boken, läs och framför allt begrunda.

Inga kommentarer: