onsdag 28 november 2007

Till minne av Erich Wolfgang Korngold



"Musik är musik oavsett om den är skriven för scenen, dirigentpulten eller filmen. Formen kan kanske växla, sättet att skriva kan variera, men kompositören behöver inte göra några eftergifter vad hans egen musikaliska ideologi beträffar…"
(Erich Wolfgang Korngold i en intervju 1946)

DEN 29 NOVEMBER är det exakt femtio år sedan den österrikiske kompositören Erich Wolfgang Korngold avled i Kalifornien. Förmodligen är det inte många utanför de mest intresserade kretsarna som särskilt ofta erinrar sig hans namn. Dels skrev han inte speciellt mycket, och en stor del av hans produktion är dessutom filmmusik, och vi vet ju sedan länge att filmmusiken går de flesta förbi. Men det som Korngold skrev för filmen var inte bara att jämföra med dagens ljudkulisser utan ofta små musikaliska pärlor.
Erich Wolfgang Korngold föddes i Brünn 1897 i den dåvarande dubbelmonarkien Österrike-Ungern. Fadern var den judiske musikkritikern Julius Korngold. Familjen tillhörde de högborgerliga kretsarna i landet. Fadern hade t ex studerat för Anton Bruckner och hans var kurskamrat med Hugo Wolf. Till familjens bekantskapskrets räknades också makarna Alma och Gustav Mahler.
Erich Wolfgang betraktades tidigt som ett musikaliskt underbarn, och redan i sexårsåldern började han komponera och som elvaåring skrev han musiken till baletten "Der Schneemann". Hans produktion kom sedermera att omfatta opera, orkester- och kammarmusik, lieder och som nämnts filmmusik.
På inbjudan av den redan emigrerade vännen Max Reinhardt reste Korngold 1934 till Hollywood för att arrangera musiken till Reinhardts "En midsommarnattsdröm". Med tanke på hans ursprung kunde Korngold givetvis inte återvända till Österrike efter Hitlers ”Anschluss” till det Stortyska riket utan begärde asyl och blev 1943 amerikansk medborgare. Och på så sätt började hans andra karriär som filmkompositör hos Warner Brothers. Han belönades med två Oscars, dels för musiken till "Äventyraren Anthony Adverse" 1936 och "Robin Hoods äventyr" 1938. Mellan åren 1935 och 1957 skrev han musiken till inte mindre än 19 filmer, bland andra "Kapten Blod", "Frihetshjälten Juarez", "Slaghöken".

Inga kommentarer: