måndag 5 november 2007

Ny teori om Edgar Allan Poes död


Edgar Allan Poe (1809-1849)levde ett hårt liv med litteratur och alkohol

NÄR EDGAR ALLAN POE dog 1849, bara 40 år gammal, var han fattig och okänd, men ganska snart vallfärdade hans beundrare till graven. Poes mystiska död tror sig nu den amerikanske författaren Matthew Pearl ha en lösning på, och den lägger han fram i en roman, där han utnyttjats Poes detektivmetod.
Under sina sista dagar före sin död var Poe bara tillfälligtvis vid medvetande. Han utstötte åter och åter namnet ”Reynold” och bad sin bäste vän blåsa bort hans hjärna. Man hade hittat honom på en pub i kläder som inte var hans och i ett tillstånd som först tydde på att han var oerhört berusad.

Edgar Allan Poe dog den 7 oktober 1849 och till hans begravning kom bara fyra sörjande. Så tog staden Baltimore avsked av en av sina största andar. Hans beklagliga död är typisk för ett underskattat geni, och ända tills nu har hans död varit en gåta. Drack han sig till döds? Dog han av drogmissbruk? Eller var rabies dödsorsaken?
Matthew Pearl har försökt skingra dimmorna, och han tror att Poe dog på grund av en hjärntumör. I sin motivering pekar han på Poe på det fantasifulla skarpsinne, som den mästerlige undersökare C. Auguste Dupin arbetar med, t ex i ”Morden på Rue Morgue”, där förövaren i kriminell energi påminner om Hannibal Lecter. Det handlar kort sagt om en slags kriminalnovell om en diktare, som själv anses ha grundat den moderna kriminallitteraturen. Poes hjärna var skrumpnad men i övrigt i gott skick.
Matthew Pearls huvudperson försöker förklara Poes död genom att söka hjälp av den men som stått modell för mästerdetektiven C. Auguste Dupin, och då blir undersökningen i sig ett mordiskt spel. Men fortfarande när romanen är slut förblir gåtan om Poes död inte löst utan en spekulation.

Inga kommentarer: