söndag 25 november 2007

Storvinnare på Stockholms Filmfestival



STOCKHOLMS INTERNATIONELLA FILMFESTIVAL är slut för den här gången, och den stora segraren blev NonStop Entertainment, som tog hem fyra priser.
Bronshästen för bästa film och för bästa kvinnliga huvudroll tilldelades den rumänska filmen 4 månader, 3 veckor & 2 dagar, som berättar om den unga Otilia (Anamaria Marinca), som försöker hjälpa en studentkamrat att göra illegal abort under Ceausceaus sista år i kommunismens Rumänien. Det är en otäckt aktuell skildring av hur livet kunde te sig i den socialistiska förtryckarstaten. För rollen som Otilia fick Anamaria Marinca den eftertraktade bronshästen för bästa kvinnliga huvudroll.
4 månader, 3 veckor & 2, som både skrivits och regisserats av debutanten Cristian Mungiu erövrade som jag redan tidigare konstaterat Guldpalmen i Cannes i våras och det internationella kritikerförbundets pris.
Den svenska premiären äger rum i ett antal svenska städer (Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Uppsala) den 30 november 2007.
Årets regidebut går till La Zona, den mexikanska regissören Rodrigo Plás långfilmsdebut, som nyligen kammade hem pris för bästa debut vid Venedigs Film Festival 2007 och belönades med det Internationella kritikerpriset FIPRESCI för bästa film vid Torontos filmfestival. La Zona skildrar på ett gripande sätt hur en avskärmad enklav av välbärgade mexikaners liv ställs på ända när yttervärlden gör sig påmind.
La Zona har svensk biopremiär våren 2008.
Jason Patric (som tidigare spelat i bland annat Narc och Sleepers) belönas med bästa manliga skådespelare för sin roll som labila parkeringsvakten Jay i charmiga Expired av Cecilia Miniucchi. Hans motspelerska i Expired är tvåfaldigt Oscarnominerade Samantha Morton (Morvern Callar, Control).
Expired har svensk biopremiär i mars 2008.

Inga kommentarer: