måndag 18 april 2016

Vuxenvärldens kapitulation


Dagens ledare i VLT slår verkligen huvudet på spiken!
Allas ansvar blir ingens
Det är svensklektion. Läraren, som är en person som säger sig vara stolt över sitt yrke och den roll skolan har, försöker undervisa. Samtidigt sitter eleverna med mobilerna påslagna.
De spelar spel, sms:ar och svarar på samtal. Dörren ut till korridoren öppnas och stängs med jämna mellanrum när ungdomar går in och ut ur klassrummet lite som de vill.
Allt dokumenteras av SVT:s kameror och visas i programserien Mitt Sverige, som i sista avsnittet för säsongen synar den svenska skolan.
Det är inte utan man undrar över hur det ser ut när Sveriges Television inte är på plats? Är den nonchalans som tillsynes alldeles vanliga ungdomar i en helt ordinär gymnasieklass behandlar sina lärare med än värre då?
Det allvarligaste som framkommer under programmets gång är dock inte elevernas bristande respekt för skolan och de kunskaper som de tack vare generationers gemensamma ansträngningar har förmånen att få ta del av.
Det mest skrämmande är lärarens svar på de frågor som reportern Ylva Hällen ställer med anledning av vad hon ser.
Läraren medger att elevernas språkkunskaper är otillräckliga och att mobiltelefonerna tar fokus från undervisningen. Samtidigt säger hon att hon som ”enskild lärare” har svårt att bestämma att eleverna inte får ha telefonen på.
Hon efterfrågar en ”policy” och hänvisar till ”politikerna”. Tydligare än så kan vuxenvärldens kapitulation från det ansvarstagande som borde vara en självklarhet inte bli.
Det är smärtsamt. Hur kunde vi hamna här?
I en situation där vuxna individer, både i sina professioner och som medborgare, inte förmår axla rollen som auktoriteter och markera för det uppväxande släktet vad som är rätt och fel.
Visst lever vi i en demokrati och därtill en där barn och ungas rättigheter tas på största allvar. Det är något vi skall vara stolta över.
Men demokrati som statsskick betyder inte att alla alltid har lika mycket att säga till om, eller att vuxenvärlden bör lägga sig platt.
Vilket är vad som faktiskt i hög grad har skett. Inte bara i skolan.
Häromdagen berättade Sydsvenskan om en busschaufför som förlorat jobbet för att han tillrättavisat ett barn som kladdade på bussen. Det var det inte tillåtet att göra. Och allt oftare framkommer det hur föräldrar skjuter över sitt uppfostringsansvar på skola och förskola.
För att vuxna skall kunna säga ifrån behövs tydligen numera en policy, en lag, ett politiskt beslut. Det som borde vara den enskilda vuxnes självklara ansvar blir allas och i slutänden ingens.
Det är fegt och framförallt ett enormt svek mot alla barn och unga som förleds att tro att det är okej att uppföra sig hur som helst utan att ta hänsyn till andra. För det är det inte.
Ansvaret ligger på de föräldrar, lärare och andra vuxna som uppfört sig som ryggradslösa vuxenbarn i offerkoftor.


Inga kommentarer: