fredag 29 april 2016

Den indiskfödde dirigenten Zubin Mehta fyller idag 80 år

 Zubin Mehta


Zubin Mehta föddes i Bombay och fick sin första musikaliska utbildning av fadern Mehli Metha, som var konsertviolinist och grundare av Bombay Symphony Orchestra. Zubin lämnade efter förberedande medicinstudier  hemstaden 1954 för att delta dirigentutbildningen under Hans Swarowsky vid Akademie für Musik i Wien. Fyra år senare vann han den internationella dirigenttävlingen i Liverpool, och redan 1961 hade han dirigerat symfoniorkestrarna i Wien, Berlin och Israel. Han har också hunnit fira femtioårsjubileum med alla tre.

Mellan 1961 och 1967 var han chefsdirigent vid Montreal Symphony Orchestra men också vid Los Angeles Philharmonic Orchestra från 1962 till 1978. Från 1969 var han musikalisk rådgivare för Israel Philharmonic Orchestra, vars chefdirigent han blev 1977. 1978 tog han över som chefsdirigent för New York Philharmonic, där han stannade i 13 år. Han är också ledare för Bayerns symfoniorkester i München.

Som operadirigent debuterade Mehta med Tosca i Montreal på rekommendation av Karl Böhm, och sedan dess har han dirigerat på Metropolitan i New Yrok, Staats Oper i Wien, Royal Opera House Covent Garden i London, La Scala i Milano, operahusen i Florens och Chicago men också vid Festivalen i Salzburg. Under åren 1998 och 2006 var han musikalisk ledare vid Operan i München. Förmodligen minns många att Mehta dirigerade Nyårskonserten med Wiener Philharmoniker 2015. Mängder av musik dirigerad av Mehta finns på You Tube och Sportify.


Zubin Mehta har fått ett stort antal välförtjänta utmärkelser, han har blivit hedersmedlem och hederdirigent i ett stort antal städer och hans inspelningar på grammofon är legio. Det finns med andra ord stora möjligheter att själv förvissa sig om hans handlag med världens främsta orkestrar. Och vad man förstår är han fortfarande still going strong!

Inga kommentarer: