tisdag 20 maj 2008

En av min ungdoms hjältar

JAMES MAITLAND STEWART var för många i min generation en av den vita dukens allra största hjältarna, som man gärna köade för att få se en film med. Därför tycker jag att det finns all anledning att idag aktualisera minnet av denne scenens gigant.
James Stewart föddes den 20 maj 1908, alltså på dagen för hundra år sedan, i Indiana i Pennsylvania och dog den 2 juli 1997 i Los Angeles i Kalifornien.
Vi minns ”Jimmy” Stewart i många skepnader, som västernhjälte, som den hygglige pricken, som svärmorsdrömmen, men också som officeren, för att bara nämna några av e många genrer han dök upp. Men vad han än gestaltade, hade man ändå en känsla av att han ständigt var sig själv.
För den suveräna rolltolkningen i En skön historia (The Philadelphia Story) fick han 1940 en Oscar som årets bäste manlige skådespelare. Här spelade han två andra av den amerikanska filmens främsta namn på 30- och 40-talen Katharine Hepburn och Cary Grant. Men redan året innan hade han varit Oscarsnominerad för rollen som den idealistiske Mr Smith i Mr Smith i Washington, men det årets statyett gick till Robert Donat i Goodbye Mr Chips.
Under andra världskriget tjänstgjorde James Stewart i det amerikanska flygvapnet och befordrades så småningom till överste och dekorerades flitigt. Efter kriget överförde han i reserven och avancerade till slut till brigadgeneral.
Under sin karriär medverkade Stewart i drygt hundra filmer och som sagt i rad olika genrer. Tillsammans med Frank Capra gjorde han idealistiska och godhjärtade filmer (Mr Smith i Washington, Livet är underbart), med Alfred Hitchcock de två mästerverken Fönstret åt gården och Studie i brott, med Anthony Mann ett antal västernfilmer (Winchester ’73, Den nakna sporren).
Nu kan det vara dags att från DVD- eller VHS-hyllan någon av James Stewarts mästerliga filmer. Varför inte just Fönstret åt gården, som är en av mina absoluta favoriter, eller En skön historia, som vida överglänser Charles Walters remake En skön historia (High Society), där det inte hjälpte att rollistan tog upp namn som Frank Sinatra, Bing Crosby, Grace Kelly m fl.

Inga kommentarer: