torsdag 6 juni 2013

Tysk miniserie om fem vänner som inte vet vad som väntar

NI SOM ÄR PÅ GRÄNSEN till hjärntvätt av mediokra, skräniga, pyrotekniska amerokanska TV-serier bör ta tillfället i akt och titta på den tyska miniserien Krigets unga hjärtan. Ett avsnitt har redan gått, men det finns repriser och inte minst SVT Play en väl tilltagen tid framöver.

Krigets unga hjärtan speglar ett behov hos de tyska efterkrigsgenerationerna av att försöka reda ut finna hur deras föräldrar kunde leva i en situation med förföljelser och i ett samhällssystem som diskrediterat det tyska folket i omvärldens ögon alltsedan dess. När krigsgenerationens barn i Västtyskland på 60-talet klev upp på barrikaderna och krävde att deras föräldrar skulle axla sitt ansvar för Hitlertidens brott, var deras motiv i grunden en önskan att själva kunna kasta av sig den tunga skuldbörda de fått ärva.
I dag ångrar många i den generationen att de med sina anklagelser blockerade alla möjligheter att få veta vad deras föräldrar tänkt, känt och gjort under kriget. I DDR utlöste skuldfrågan visserligen aldrig en generationskonflikt såsom i Västtyskland, eftersom den kommunistiska regimen sköt all skuld på kapitalisterna i väst, men även där hade barnen hämningar att fråga sina föräldrar vilken roll de spelat under nazitiden.
KORT SAGT: Krigets unga hjärtan är en otroligt stark serie, inte minst för att den med sin aktualitet än en gång talar om för oss hur lätt det är att falla för en demagog och till och med dra ut i ett krig som man rimligen borde ha insett var förlorat redan när det startade. 


Inga kommentarer: