torsdag 13 juni 2013

Nu gläds väl Sveriges rojalister åt att deras avgudade kung får bo bra och billigt på deras bekostnad

Kungen är inte bara kung, han är också arrendator. Han arrendera nämligen godset Stenhammar med slott, 150 byggnader och 2.200 hektar mark för bara 1.000 kronor per år.
Men avtalet säger samtidigt att arrendatorn skall stå för allt underhåll och renoveringar, även sådant som i normala fall fastighetsägaren betalar.
Hovets ekonomichef, Jan Lindman bekräftar emellertid att inte ens apanaget, de pengar kungen årligen får för att fullgöra sina kungliga plikter, får användas till Stenhammar.
– Verksamheten här har ingenting med apanaget att göra, utan det är kungens privata pengar som det handlar om. Apanaget skall användas till statsbesök, länsbesök, personal, informationsavdelning - och inte till Stenhammar.
SVT:s granskning visar att staten har gått in med drygt nio miljoner till renoveringen av Stenhammar - genom statens fastighetsverk som hanterat ärendet.
Vi träffar kungen på Stenhammardagen, men frågan om vem som betalat är tydligen känslig. Efter ett långt samtal om gården vill kungen avsluta intervjun.
– Nu har vi talat färdigt om det här, ok? Tack skall du ha!
Så slipper man vidare besvärliga frågor. Och den mannen ser så många svenskar upp till och förlänar honom strängt taget gudastatus.

När kan jag begära utträde ur monarkin?

Inga kommentarer: