fredag 7 juni 2013

Ännu ett kungligt spektakel som jag sorgfälligt kommer att undvika


AMERIKANEN Chris O'Neill kommer att förbli amerikansk medborgare och behålla såväl sin katolska tro som sin affärsrörelse. Det är tydligen en världshändelse som slår ut viktig rapportering från allt elände i världen. Därmed blir han tillsammans med Madeleine också unik bland Europas kungligheter, där det är brukligt att den blivande gemålen lämnar jobb, medborgarskap och religion bakom sig. Som republikan kan jag inte annat än högakta hans inställning med en förhoppning om att han insett det operettmässiga i den miljö han nu gifter in sig i. Kungar, drottningar, prinsar prinsessor, hertigar och allt vad man kan bli med de rätta föräldrarna är inget annat än rent löjeväckande och hör knappast ens hemma i sagoböckerna.

"Folkligt förtroende är en färskvara som en prinsessmake kan förstöra. Det är lärdomen för övriga europeiska kungahus", skriver en viss Hedström Dagens Nyheter idag. Och där har hon givetvis fel, för något mer nattståndet än allt kungadravel kan man väl knappast tänka sig.

Låt detta elände avslutas med att ett par även de dödliga gifter sig i morgon. Vägen mot demokrati skulle verkligen tjäna på det.

Den som kan ge mig ett enda skäl för att vi skall behålla en kung som den nuvarande och sedan fortsättningsvis hålla fast vid monarkin är mer än välkommen. Men jag vet redan på förhand att ingen klarar den uppgiften.

Inga kommentarer: