fredag 20 februari 2015

Får konst se ut hur som helst


"Brädsamlaren" Lars Vilks

Terrorattentatet i den danska huvudstaden väcker tankar i olika riktningar. Närvarande var bland andra Lars Vilks, som det oftast händer något kring när han dyker upp. Inte minst aktualiseras frågan vad som är konst. Är det  konst att måla ett streck på en duk? Jag såg det på museet i Sundsvall för ett antal år sedan och kritikerna var lyriska! Är det konst? I så fall kan konst massproduceras på dagis. Är Picassos till oigenkännlighet förvridna människor konst? Det är i varje fall knappast njutbart att betrakta dem. Är Bengt Lindströms färgkludd konst? Det finns faktiskt de som anser det och till och med är villiga att betala en massa pengar för att ha hans groteskerier på väggarna. Är Lars Vilks brädhögar konst? I så fall ligger det konstverk vid varenda bygge, där man kastat t ex form- och ställningsvirke. Ja, så här kan man fortsätta i oändlighet, och naturligtvis är åsikterna som alltid delade.

Leif GW Persson som ofta hittar slagkraftiga uttryck, som dessutom enligt min uppfattning ofta stämmer, skrev häromdagen i Expressen på tal om Vilks:

"Med Vilks är det så enkelt att han inte kan rita. Han klarar av att teckna en huvudfoting, men mer än så är det inte och vad porträttet av Mohammed som rondellhund beträffar har även jycken anledning att känna sig kränkt."

Bättre är det svårt att uttrycka vad man känner för hans s k konst. Naturligtvis skall vi inte tubba på rätten att uttrycka oss, men vad är det för mening med att stöta sig med massor av människor. Lars Vilks har ju själv fått erfara att hans rörelsefrihet väsentligt inskränkts. Det angår mig inte om hans inte kan röra sig fritt, men det gör mig som skattebetalare heligt f-d med tanke på de enorma kostnader det drar med sig att ständigt skydda en man, som med åberopande av sin konstnärliga frihet har smädat Muhammed. Vad skulle det vara bra för? Har Vilks blivit lyckligare av det? Kanske hade det varit bättre att han fortsatt att samla brädhögar. Det kostar ju i varje fall inte skattebetalarna något. Vad som ändå förvånar att miljöpartisterna inte reagerat mot hans förfulning av naturen. Beror det månne på att man menar attdet är konstverks Vilks skapat?


Inga kommentarer: