onsdag 29 oktober 2014

Klas Ingesson är död. Fotbollsvärlden – både den svenska och internationella sörjer



KLAS INGESSON minns de flesta svenskar som en i betydelsefull kugge i bronslaget i Fotbolls-VM 1994. I natt gick han bort, sörjd och saknad av fotbollsvärlden både här hemma och utomlands. Han blev bara 46 år, när den kroniska blodcancern ändade hans liv

Ingesson var tongivande på mittfältet i det landslag som sensationellt vann VM-brons i USA 1994, men han fick även representera sitt land i VM 1990 och i EM på hemmaplan 1992.

Klas Ingesson var född i Östergötland närmare bestämt i Ödeshög, men hans fotbollskarriär tog honom runt om i världen. Han fick sitt genombrott i IFK Göteborg 1987, men blev senare proffs i en rad klubbar: i Mechelen, PSV Eindhoven, Sheffield Wednesday, Bari, Bologna, Olympique Marseille och Lecce.

På senare år var han en mycket uppskattad och framgångsrik tränare i Elfsborg tillsammans med sin gamle vän Peter Wettergren; ett uppdrag som han tog på sig trots sin svåra sjukdom – och skötte med den äran bör tilläggas.

Den 16 oktober i år meddelade han emellertid att kroppen inte längre orkade med det tuffa uppdrag som det innebär att vara tränare på elitnivå. I natt tog cancern slutligen hans liv.


Klas Ingesson kommer alltid att bli ihågkommen för sina insatser på fotbollsarenorna, och inte minst för den heroiska kampen mot den svåra sjukdomen.

Inga kommentarer: