fredag 10 oktober 2014

Den tyske författaren Siegfried Lenz är död


 Siegfried Lenz


EN AV MINA ABSOLUTA FAVORITER i den tyska i  Sverige sorgligt försummade tyska samtidslitteraturen – alla slätstrukna deckare och tantromaner från den engelskspråkiga världen ska ju gudbevars få plats – är den nyligen avlidne Siegfried Lenz. Han blev 88 år.

Siegfried Lenz kom från Ostpreussen, där han föddes 1926. Under andra världskriget tjänstgjorde han i flottan, men innan kriget var slut deserterade han och hamnade via Danmark i engelsk fångenskap. Efter frigivningen läste han litteraturvetenskap och filosofi i Hamburg. Slutet av 1940-talet började han skriva noveller, som han fick publicerade i tidningar och tidskrifter och var en tid även redaktör för Die Welt. 1951 romandebuterade han och från och med nu levde han som fri författare i Hamburg och på Als i Danmark.

När Gruppe 47 bildades av ett antal tyskspråkiga författare, som samlades och diskuterade och kritiserade varandras verk under ledning av  Werner Richter och som kom att dominera den västtyska litteraturvärlden fram till 1960-talet, var Lenz en av de tongivande medlemmarna. Tillsammans med författarkollegan Günter Grass engagerade han sig också i förbundskansler Willy Brandts östpolitik.

Det definitiva genombrottet fick Siegfried Lenz med Tysktimmen 1968 (på svenska 1970). Lenz väjde aldrig för problemet med den tyska skulden för vad Hitler och hans anhang hade åstadkommit eller snarare misslyckats med under den i och för sig korta men mycket dystra perioden i den tyska historien. Romanen är fylld av både vemod och allvar, men den rymmer också en underfundig humor. I Svenska Dagbladet skrev Åke Janzon apropå romanen, att den ”i en skärva speglar en fruktansvärd era i Europas historia”.
Tre år senare återkom Lenz med Förebilden, som fortsätter hans stora moraliska romanbygge om den europeiska efterkrigstiden. Läs de här två romanerna, och jag lovar att ni inte ångrar er!

Som en introduktion till hans författarskap kan man lämpligen välja den lilla romanen En tyst minut (2011) om Christian och Stella som en varm sommar befinner sig på en badort vid kusten. Det är en ömsint och träffsäker skildring av två unga människors slumpvisa möte en sommar som skulle bli den sista för Stella.

Allt som allt skrev Lenz Siegfried Lenz skrev 14 romaner, 13 novellsamlingar, fyra teaterpjäser, tre essäer och en barnbok. Han var med andra ord synnerligen produktiv, men kvantiteten inkräktade aldrig på kvaliteten, vilket ni själva kan konstatera, om ni inte redan gjort det!





Inga kommentarer: