tisdag 25 september 2012

Journalisten Tintin censurerad och så småningom tagen till nåder

NU FÅR BARNEN som besöker Kulturhusets barnavdelning i Stockholm inte längre läsa om den förskräcklige Tintin. Det har chefen med personalens goda minne bestämt. Det är ju nämligen så att Tintin har varit i Afrika och träffat färgade, och eftersom vi har så många i vårt land från den världsdelen skall vi vara snälla mot dem. Ta hit dem, stryk dem medhårs, ge dem bidrag. Helst skall vi väl ta över deras religion och kanske de "ömsinta" diktatorernas ukaser. Låt Etiopien och Somalia bli föregångsländer!
NÄR MAN ÄNDÅ är på krigsstigen efter litteratur som är olämlig för barn bör man väl i rättvisans namn också plocka bort Emil i Lönneberga. Inte får ett barn fylla en gris! Vad säger djurrättsaktivisterna om det?

OCH PIPPI LÅNGSTRUMP är väl knappast heller något föredöme för de svenska barnen. Vad skall invandrarbarnen få för uppfattning om anarkisten Pippi, som gör vad det faller henne in. SVERIGES RADIO meddelade nyss att censuren är hävd - Tintin är åter rumsren. Den som censurerade ville bara väcka debatt, sägs det, men om hans agerande inte hade väckt debatt hade förmodligen kommande generationer inte fått ta del av Tintins äventyr. För det som sker i Stockholm följs gärna ute i landet, och därför hade det varit fara värt att vi varit tvungna att begrava Tintin. Agerandet fick oss till en början att tänka tillbaka på 30-talet och bokbålen!

Inga kommentarer: