måndag 9 november 2009

Miraklet i Berlin


DET KAN VÄL KNAPPAST ha undgått någon att det idag är exakt tjugo år sedan ”miraklet i Berlin”, dvs sedan den kommunistiska muren, skammens mur, i Berlin öppnades och invånarna i den östra delen av Berlin äntligen kunde få träffa sina släktingar och vänner i den västra halvan av den forna huvudstaden utan trakasserier av folkpolisen.
Vad som sedan hänt är allmänt bekant, Berlin har än en gång blivit huvudstad i ett enat Tyskland efter ”die Wende”, de gamla pamparna på östsidan har lämnat landet eller blivit pampar i det enade Tyskland, de oförbätterliga kommunisterna börjar tala om att det var bättre förr etc etc. Listan kan göras hur lång som helst.
Jubiléet i Tyskland har till och med fått den svenska statstelevisionen att uppmärksamma händelsen, underligt nog eftersom muren inte föll i USA, som i övrigt är SvTs förlovade land. Vi får väl hoppas att man fortsätter på den inslagna vägen – Tyskland är ju ändå den kanske främsta nationen i Europa kulturellt sett, nu liksom före den dystra nazitiden.

Inga kommentarer: