onsdag 18 november 2009

Carl Maria von Webers födelsedag


IDAG FIRAR VI Carl Maria von Webers födelsedag. Han föddes den 18 november 1786 i Eutin och dog i London den 5 juni 1826. För de flesta människor skulle jag väl tro att Weber mest är känd för den lättsamma och lättgnolade Aufforderung zum Tanz (1819), som egentligen skrevs för piano men så småningom omarbetades för orkester. Kanske många också förknippar hans namn med operan Friskytten (1821), möjligen också Euryanthe (1823) och Oberon (1826), men de två sistnämnda blev aldrig lika populära som Friskytten.
Fram till 1813 försörjde han sig som konsertpianist i Berlin och Leipzig och som anställd vid en rad furstehov, ibland annat i Weimar. Så småningom blev han kapellmästare i Prag och Dresden och gifte sig 1817 med sångerskan Caroline Brandt.
von Weber skrev inte bara för operan. Vi som en gång spelat och älskar klarinett lyssnar gärna på det han skrev för just det instrumentet. Till detta kommer också pianokonserter och två symfonier. När detta skrivs spelas just en sats ur en av dessa symfonier i radions Aurora. Synnerligen njutbart liksom allt von Weber skrivit. Glöm honom inte!

Inga kommentarer: