måndag 8 december 2008

Stark film om den italienska maffian



MATTEO GARRONES redan mycket uppmärksammade film Gomorra är en brutal och rafflande skildring av den italienska maffiavärlden. Filmen bygger på bestsellern med samma namn av Roberto Saviano, som föddes i Neapel 1979. Han tillbringade sin uppväxt utanför Neapel och tog examen vid Neapels universitet Federico II.
Saviano var medlem i en undersökningsgrupp om Camorran och har samarbetat med tidskrifterna L’Espresso och La Republica. Den nu filmade romanen är hans debut och den har redan sålts i 1,2 miljoner exemplar och har översatts till 33 språk. Sedan oktober 2006 har Saviano tvingats leva med ständigt polisskydd.

Om romanen har Saviano bla sagt:
Italiensk organiserad brottslighet är en affärsverksamhet som genererar krig, som orsakat mer än 10 000-tals dödsfall. ”Affärsversakmheten” har en omsättning på ca 150 miljarder euro. Hela FIAT-koncernen har en global omsättning på 58 miljarder årligen.
Camorran tjänar pengar på illegal droghandel och traffiking, men den är också legalt inblandad i byggbranschen, turism, transporter, drivmedel, distribution, restauranger, affärer, biografer, banker m m.
Medlemmarna kommer från alla samhällsklasser, och för sin skumma verksamhet drar man sig inte för att använda barn, som snabbt utvecklas från tonåringar till mördare.
Förorten Scampia i Norra Italien anses vara platsen för världens största droghandel, där varje enskild klan beräknas ha en daglig omsättning på ca 500 000 euro per dag.


Historierna i Gomorra har tagits ur verkliga livet. Det som händer i filmen har hänt och fortsätter att hända i napolitanska distrikt som Scampia och Caserta, där liksom på många andra platser tusentals män och kvinnor, inte minst många mycket unga, kontrolleras av kriminella organisationer.
Gomorra, som hade sin världspremiär i Cannes i våras, går upp våra svenska biografer den 9 januari 2009.

Inga kommentarer: