torsdag 18 december 2008

Skräcken når Öland



NÄR JOHAN THEORIN deckardebuterade häromåret med Skumtimmen, mutade han redan då in det egna revir – Öland – som han i sin andra roman Nattfåk återkom till i år. Öland framstår väl för de flesta som ett semesterparadis,och det är ju än också, men som i Theorins böcker drabbas ön av ond bråd död men också av ogästvänligt väder. Nu skall de två böckerna bli film, och det är också tänkt att det skall bli en fortsättning med två böcker som ännu inte är skrivna.
Filmatiseringarna sker i samarbete med SF och Öland, som representeras av Ölands näringslivskontor, Ölands bank, Sparbanksstiftelsen Öland och Regionförbundet i Kalmar län. De har gjort en regional kraftsamling för att stödja projektet och få hela filminspelningen förlagd till Öland. Bakom projektet står produktionsbolaget Fundament Film, som tidigare bland annat producerat En spricka i kristallen tillsammans med Tre Vänner. Manus skrivs av Anders Weidemann, som tidigare skrivit manus till bland annat Om ett hjärta och Leende ljusbruna ögon.
Varje bok speglar en årstid och utspelar sig helt på Öland. Johan Theorin har döpt om orter och platser och inspelningarna kommer förmodligen ske över hela Öland. Man planerar att starta hösten 2009, eftersom Skumtimmen tilldrar sig på hösten. Premiär beräknas bli ett år senare på bli hösten 2010.

Inga kommentarer: