onsdag 8 oktober 2008

Sofia Gubajdulina och Johann Sebastian Bach


Sofia Gubajdulina

FÖRRA ÅRET I FEBRUARI fick den tatariska kompositören Sofia Gubajdulina, som föddes i Tjistopol 1931, det högt ansedda Bach-priset i Hamburg. Som ”kvinnlig pionjär för den nutida klassiska musiken” hette det, och man noterade också att hon slgit en bro mellan den östliga och västliga musiken.
Utan tvekan är Sofia Gubajdulinas musik på många vis inspirerad av Johann Sebastian Bach, och av den anledningen låg det nära till hands för den berömda violinisten Anne-Sophie Mutter att göra en första inspelning av Gubaidulinas violinkonsert i kombination med två Bach-konserter. ”Det finns en djup andlig relation mellan Gubajdulina och Bach. Hon skapar – ganska likartat Bach – ur en gudstro med mycken kraft och slutligen också med ett mycket speciellt tonspråk”.
Violinkonserten kom till 2006/2007 och är Anne-Sophie Mutters första inspelning av ett verk av Gubajdulina, som sedan 1992 bor strax utanför Hamburg.
Anne-Sophie Mutter har under hela sin karriär uruppfört en rad samtida violinkonserter, men Gubajdulinas anser hon vara i särklass. Hur den låter kommer vi förmodligen att få ett smakprov på i veckans CD-revy kommande lördag, då Johan Korssell tillsammans panelen Magnus Lindman, Sara Norling och Maria Lindal kommer att betygsätta.
Jag väntar med spänning på deras utlåtande.


Anne-Sophie Mutter

När jag ändå är inne på kapitlet Anne-Sophie Mutter kan jag kanske också slå ett slag för en konsert i Uppsala konserthus den 13 november – den enda hon ger i Sverige. Hon kommer då att spela tre violinsonater av Johannes Brahms.
Skynda er! Kanske finns det fortfarande en chans att skaffa en biljett till den stora världsstjärnans framträdande i Uppsala.

Inga kommentarer: