torsdag 9 oktober 2008

Litteraturpristagaren hämtar Dagermanpriset



DET KAN VÄL SÅ HÄR några timmar efter tillkännagivandet inte vara särskilt många som missat att årets litterära Nobelpristagare heter JMG Le Clézio, där JMG står för Jean-Marie Gustave.
Le Clézio föddes i Nice den 13 april 1940 och är alltså i Nobelprissammanhang relativt ung. Han debuterade 23 år gammal med Rapport om Adam och har sedan givit ut ett stort antal böcker, av vilka många finns tillgängliga för svenska läsare i översättningar.
En oerhört tippad lågoddsare, säger Martin Aagård på Aftonbladet kulturredaktion. Inte minst efter Horace Engdahl uttalanden om amerikansk litteratur, fortsätter han.
En litterär nomad skriver Svenska Dagbladet och konstaterar att han tillbringade några barndomsår i Afrika, där hans far var läkare. Dessa år gjorde avgörande intryck liksom uppväxten i Nice. Att släkten har rötter i Mauritius framgår tydligt av hans senaste bok.
Det var ett roligt val, sade en glad Horace Engdahl till SvT. ”Det är en författare som vi har arbetat med länge och som jag själv har läst”.
Om några veckor kommer Le Clézio till Sverige för att ta emot Stig Dagermanpriset på 50 000 kronor. Priset skall enligt statuterna gå gå till en organisation eller person som i Dagermans anda verkar för det fria ordet betydelse och tillgänglighet. Prisutdelningen sker på Laxön i Älvkarleby, strax intill Dagermans barndomshem.

Det är alltså en dubbel pristagare som vi den 10 december får se i Stockholms Konserthus.

Inga kommentarer: