onsdag 15 oktober 2008

Nordiska Rådets Filmpris 2008 till Roy Andersson



NORDISKA RÅDETS FILMPRIS 2008 delas i år ut till den svenske filmregissören Roy Andersson och producenten Pernilla Sandstöm för filmen Du levande.
I motiveringen till valet av årets prisvinnare sammanfattar en enig jury det på följande vis:
"I den enastående filmen 'Du levande' fokuserar Roy Andersson på livet, döden och den mänskliga varelsens sköra längtan. Med sin unika visuella stil och narrativa rytm utmanar denna symfoni över utmaningar i vardagslivet våra föreställningar om filmen samtidigt som den får oss att använda våra sinnen på ett nytt sätt. I stället för att berätta en och samma historia på det konventionella lineära sättet består 'Du levande' av noggrant uppbyggda sekvenser från en säregen värld som både är sorgsen och på samma gång rolig på ett surrealistiskt sätt. Dessa humoristiska och tragiska tablåer visar oss från vår bästa sida och från vår värsta, de får oss att skratta och tvingar oss att tänka efter. I korthet påminner 'Du levande'. oss om de möjligheter filmen rymmer som medium att ge uttryck för starkt personliga upplevelser."

Roy Anderssons tragikomiska film hade premiär i Cannes 2007, där den var representerad i tävlingen Un Certain Regard. Filmen utsågs samma år till Sveriges kandidat till Oscarsutdelningen, vann tre guldbaggar 2008 (bästa film, bästa regissör, bästa manus), tilldelades en silverplakett på Chicago International Film Festival och nominerades senare till European Film Award.

För prisvinnaren Roy Andersson har priset stor betydelse: "För mig betyder det väldigt mycket att få ta emot detta ärofyllda pris. Jag tycker att man på goda grunder kan tacka Nordiska rådet för deras ansträngningar för att föra upp filmen på en hög kulturell nivå, precis som är fallet med de övriga stora priserna inom nordisk musik och litteratur'.

'Men utöver äran har priset också en mycket konkret och praktisk betydelse för mig, för det kontanta värdet på priset ger mig en unik möjlighet att skynda på researchen inför och manusarbetet med min nästa film, samt möjligheten att arbeta med nya tekniker".

Nordiska rådets filmpris delas ut av Nordiska rådet till filmens regissör, manusförfattare och producent. Prissumman uppgår till 350 000 danska kronor och överlämnas till de två prisvinnarna i samband med Nordiska rådets session i Helsingfors den 28 oktober.
.

Inga kommentarer: