torsdag 18 september 2008

Woody Allen sätter upp sin första opera



WOODY ALLEN har prövat på mycket och vi känner honom inte minst som gudabenådad regissör och skådespelare., och hans arbetskapacitet har gjort honom till en av vår tids mest ansedda filmskapare. Han har hittills inhöstat tre Oscars-statyetter och inte mindre än tjugoen nomineringar. En av hans verkliga husgudar har länge varit Ingmar Bergman, varför det kanske faller sig naturligt att han nu liksom idolen också har provat att på att regissera opera, nämligen Giacomo Puccinis Gianni Schicchi i Los Angeles, och det med den äran.
Gianni Schicchi är en komisk enaktsopera som bygger på en sång i Dantes Divina commedia. Stockholmspubliken kunde under några kvällar i augusti njuta av operan i ett samarbete mellan Folkoperan och Parkteatern i regi av Folkoperans konstnärliga ledare Mira Bartov. Och alla har väl någon gång lyssnat på operans stora slagnummer O Mio babbino caro, som sjungs av Schicchis dotter Lauretta.
Säsongsstarten i Los Angeles kunde inte ha blivit bättre, och operans vd den kände sångaren Placido Domingo kan verkligen känna sig nöjd efter den bejublade premiären/debuten. Domingo har haft en ambitiös strävan att befästa samarbetet med eliten i film-Hollywood. Allens uppsättning är hittills den största framgången.
Domingo har hårdnackat försökt locka Allen under ett par decennier att regissera opera, men det är alltså först nu han lyckats. Samma kväll ges också exorcistregissören William Friedkins insceneringar av ytterligare två enaktsoperor av Puccini: Il Tabarro och Suor Angelica. Friedkin är emellertid ingen novis. Redan för ett par år sedan regisserade han tre gånger och har även satt upp Strauss’ Salome på Münchenoperan.

Inga kommentarer: