måndag 16 juni 2008

Vi minns Willy Boskovsky


IDAG GÅR TANKARNA inte bara till Dublin, där man den 16 juni årligen firar Blooms Day till minne av Irlands store son James Joyce och hans mastodontverk Odysseus. Jag råkade för några decennier sedan vara i Dublin just denna dag och kan intyga att man verkligen inte glömt den eminente författaren, som var hemlandet trogen åtminstone i skrift.
Jag tänker idag också på den österrikiske violinisten och dirigenten Willi Boskovsky, som föddes för 99 år sedan den 16 juni i Wien, där han också fick sin musikaliska utbildning vid akademin därstädes.
Redan som 27-åring blev Boskovsky konsertmästare i Wiener Philharmoniker, samtidigt som han också sysslade med kammarmusik och bl a grundade Wiener Oktett och Wiener Mozartensemble. 1955 efterträdde han Karl Kraus som dirigent för Wienfilharmonikerna, och det är väl som sådan och framför allt för konserterna från Musikverein i Wien på nyårsdagen vi minns hon under ett flertal år. Men inte bara som dirigent utan också som s k Stehgeiger, dvs han var även konsertmästare.
Boskovsky verkade efter 1969 som chefsdirigent för Wiener Straussorchester, och vi som fortfarande vill avnjuta hans oerhörda musikalitet finns åtskilliga inspelningar, som det ofta finns anledning att plocka fram. Varför inte just idag!

Inga kommentarer: