måndag 23 juni 2008

Musikalstjärnan Cyd Charisse har gått bort



FÖR NÅGRA DAGAR SEDAN dog skådespelerskan och dansaren Cyd Charisse i Los Angeles i sviterna efter en hjärtattack.
Tula Ellice Finklea, som hon egentligen hette, föddes i början av mars 1921 i Amarillo i Texas, och var alltså vid sin död 87 år. Redan som liten flicka började hon ta lektioner i balettdans, och hon var bara 13 år när hon kom med i den ryska baletten Ballets Russes. Redan som 18-åring gammal gifte hon sig med sin danslärare Nico Charisse.
När 1940-talet var ett år gammalt spelade hon med i sina första filmer, men då handlade det om tämligen korta musikfilmer. Så fick hon en första riktig chans i Skräll på Broadway, även om då framträdde under namnet Lily Norwood. Först tre år senare (1946) tog hon det artistnamn som vi känner henne under, och hon fick samma år småroller i George Sidneys Harvey Girls, Edward Buzzells En liten tjuserska och Ziegfeld Follies i regi av bland andra Roy Del Ruth och Lemuel Ayers.
Det stora genombrottet fick Cyd Charisse när hon spelade mot Gene Kelly i Singin' in the Rain 1952, som regisserades av Kelly tillsammans med Stanley Donen. En av sina största succéer fick hon året därpå tillsammans med Fred Astaire i Vicente Minnellis Den stora premiären, och 1957 firade hon stora triumfer i Rouben Mamoulians Silkestrumpan, också nu tillsammans med Astaire, har vid något tillfälle karakteriserat henne som ”vacker dynamit”.
Äktenskapet med dansläraren blev inte tio år; 1948 gifte hon nämligen om sig med den kände skådespelaren och framför allt sångaren Tony Martin.

Inga kommentarer: